Oefentherapie Cesar Bilthoven

Weet wat U Beweegt.

Bekkenbodemklachten

De bekkenbodem

De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en het dragen van de buikorganen. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn, of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen op treden. We kunnen bekkenbodemspieren aanspannen en ontspannen. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust of voelen dit niet.

De klachten

Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen, iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld optreden na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen, na een buikoperatie.
Enkele veel voorkomende bekkenbodemklachten zijn:
- Ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stressincontinentie)
- Veelvuldig niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie)
- Verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
- Pijn in de onderbuik
De behandeling

De Behandeling

Wij werken niet inwendig. U oefent met uw ondergoed aan. De oefentherapeut Cesar leert u de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. Door middel van oefeningen kunt u de bekkenbodemspieren versterken. Zo kunnen ze beter de druk opvangen die er bij bewegingen op de bekkenbodem ontstaat. Ook het afsluitmechanisme van de blaas kan worden versterkt, zodat u minder gemakkelijk ongewild urine verliest. Als er een verzakking bestaat, kunnen bekkenbodemoefeningen dit niet meer ongedaan maken, hoewel de klachten van een verzakking wel eens willen verminderen. Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leert de oefentherapeut u hoe u de bekkenbodemspieren kunt ontspannen. Daarnaast is het belangrijk de basisspanning van de bekkenbodem optimaal te houden door goede houding en beweging.

 

Bekkenklachten rondom de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap treedt er onder invloed van hormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden op. Dit is nodig om later te kunnen bevallen. Soms wordt deze verweking van de banden onvoldoende opgevangen door de spieren en ontstaan er bekkenklachten.

De klachten

De pijn kan zich bevinden in het gebied van de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen en/of aan de zijkant van de bovenbenen. De pijn begint vaak na te lang zitten of staan in dezelfde houding of na te zware lichamelijke inspanning. Ook specifieke bewegingen, zoals het omdraaien in bed, uit de auto stappen of opstaan uit een stoel kunnen pijnlijk zijn. De klachten zitten vaak aan één kant van het lichaam.

De behandeling

Om bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap te verminderen is het belangrijk dat u luistert naar uw lichaam en uw dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aanpast. Onder begeleiding van een oefentherapeut Cesar leert u om efficiënt te bewegen en de juiste spieren aan te spannen zodat het bekken beter belast wordt.

Tijdens de zwangerschap zal de therapie zicht richten op:
- de bewustwording van bewegingsmogelijkheden
- bevorderen van symmetrie in het bekken
- het aanleren van symmetrische en gestabiliseerde dagelijkse houdingen en bewegingen
- het vinden van de balans tussen belasting en belastbaarheid
- het door middel van oefeningen activeren van de spieren die het bekken stabiel houden
- het bespreken en oefenen van verschillende baringshoudingen
- het geven van informatie, advies en begeleiding
- indien nodig: het leren gebruiken van hulpmiddelen ( bijvoorbeeld de bekkenband)

Na de bevalling wordt er in het kraambed begonnen met het herstel door middel van gerichte begeleiding en instructies in eerste instantie aan huis, en zodra het mogelijk is in de praktijk. Daarna ligt het accent meer op uitbreiding van de activiteiten en versterking van spieren, tot alle normale bewegingen weer zonder klachten kunnen worden uitgevoerd.

Voor meer informatie of vragen kunt u altijd bellen naar de praktijk tel: 030-2250443.